Veckans övning: Hollow Hold

Träning

Det här är en av de bästa bålövningarna enligt mig. Det handlar om att kunna hålla samman och stärka hela kroppen med bålen som bas. Genom att trycka ner svanken mot golvet och spänna övriga kroppen blir jag stel som en pinne och hela kroppen länkas samman hårt.

Börja med benen och armarna högre upp mot taket, där du känner att du kan pressa ner nedre delen av ryggen mot golvet. Det gör inget om du behöver böja benen och ha dom mot taket, det viktigaste är att du hittar kontakten i magen och kan pressa dig ner mot golvet.

Går det bra så sänker du benen lite i taget mot marken, fortfarande med lika mycket anspänning i bålen.

När denna övning börjar kännas bra (när du klarar ca 60 sekunder utan att tappa trycket) kan man börja leka lite mer med den, nämligen göra Hollow Rock. Kolla filmen där jag först visar Hollow hold och sen går över till Hollow rock.

[embed]https://youtu.be/4e3yMphwDBY[/embed]

Varför jag tycker att den är så bra är för att den binder samman över- och underkropp med full kontroll. När man vill öka sin bålstyrka så handlar det oftast om att bli mer funktionellt stark. Det är sällan vi behöver vara stark i just en "situps rörelse" i vardagen. Det man vill är att kunna hålla bålen stabil och stilla vid ex löpning, lyft, hopp och andra övningar där man använder hela kroppen. Även om armarna pendlar eller föremål lyfts upp, så är det bra om bålen kan bibehålla samma stabilitet (dvs inte falla ut i en svank).

Men också för att avbelasta vår kära rygg från att bära upp vår överkropp på egen hand.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229